Flera polisenheter var inblandade i insatsen, bland annat hundpatruller och tekniker. Under dagen blev fem personer misstänkta för människorov – senare släpptes alla och ingen är misstänkt för detta brott längre. Foto: Rikard Sjödin

Fem greps för människorov i Borlänge – senare avskrevs alla misstankar om brott

Uppdaterad
Publicerad

Den polisinsats som gjordes i Borlänge på lördagsmorgonen ledde till att fem personer greps och anhölls misstänkta för människorov. Men alla har nu släppts, och brottsmisstankarna är avskrivna. Det rörde sig om en fest som spårat ur, berättar polisen.

Vid fyratiden på lördagsmorgonen fick polisen samtal från vittnen i Borlänge. En person verkade bli bortförd med våld, och fördes ut ur en bostad. Där fanns även en hel del blod, enligt vittnena.

Polisen ryckte ut, och konstaterade att det var blodigt på platsen. Vittnena blev hörda av polisen. Men inget brottsoffer kunde hittas. Polisen gjorde då husrannsakan på två adresser, och grep fem personer.

Brottsrubriceringen var då människorov, vilket var det ”grova våldsbrott” polisen nämnde för massmedierna.

Fick en bild av vad som hänt

Under förhör med de gripna, som senare blev anhållna av åklagare, fick polisen fram vissa uppgifter om vad som hänt. Men den försvunne personen lyckades man inte hitta, målsäganden.

– Därför har vi inte kunnat uttala oss under dagen. Så länge vi inte hittat målsäganden kunde vi inte avskriva brottet människorov, berättar Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen.

Utkastad från fest

Men under sena lördagseftermiddagen hittade polisen målsägaren. Och han hade samma historia att berätta som de övriga, som också var män. Närmare bestämt, att det varit fest på den aktuella adressen. Det blev bråk, och en person blev skadad och började blöda. Det ledde till att en annan person blev utkastad.

– Han lyfts ut, tvingas bort från adressen. Det är den utkastningen som vittnena ser. De fem personerna som var anhållna är frigivna, och brottsmisstanken är avskriven, säger Erik Hiding till SVT.

Kan vara misshandel

Dock kan skadan som drabbade en av festdeltagarna leda till att någon misstänks för brott. Skadeläget är inte känt.

– Någon form av misshandel kan eventuellt ligga kvar som misstanke, säger Erik Hiding vid polisen.

Han kan  inte uttala sig om berusningsnivån på festen som slutade så dramatiskt. Inte heller har vakthavande befäl uppgifter om var den försvunne mannen vistades innan han blev hittad av polisen.

– Det här slutade med ingenting i slutänden. Och det är ju det bästa, kan jag säga, avslutar Erik Hiding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.