Femteklassare lär sig programmering

Publicerad

För att råda bot på bristen så har Högskolan Dalarna nu bjudit in femteklassare från Borlänge för att lära sig programmera.

Eleverna använder sig av en surfplatta för att programmera en robot, som ska ta sig mellan olika punkter. Uppgifterna innehåller också inslag från andra ämnen, som geografi och engelska.

– De kan få ett uppdrag att de ska besöka alla kontinenter eller börja i Sverige och besöka fem huvudstäder eller träna på väderstrecken, säger Johan Sonne som är projektledare för Teknikerjakten på Högskolan Dalarna.

Satsningarna ger resultat

Högskolan Dalarna har länge haft liknande projekt som syftar till att väcka teknikintresset hos ungdomar och satsningarna verkar ha gett resultat.

– Det är svårt att säga om det är bara vi som har gjort att det gått bra, men när man kollar på ansökningsstatistik till gymnasiets natur- och tekniklinjer så ligger Falun och Borlänge långt över riksgenomsnittet, säger Johan Sonne.   

Totalt är det 250 elever från skolor i Borlänge som lär sig programmera. I vår planerar man att genomföra samma projekt i Falun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.