Festival hoppas tända teknikintresse: ”Söktrycket sjunker för tekniska utbildningar”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli brist på teknikkunniga och naturvetare i Dalarna. Det befarar Angelica Ekholm, näringslivschef på Borlänge kommun och initiativtagare till Borlänge Science Festival.

– Våra betydande företag i vår region behöver kompetensförsörjning, säger hon.

I fyra dagar har Borlänge Science festival pågått med programpunkter som involverar både öppna hus, programmering för barn och matematiska ljusshower.

Vill locka skolbarn

Ett bredd utbud av aktiviteter kan förhoppningsvis locka en bred publik – och gärna barn.

– Huvudmålgruppen är familjer med barn i skolålder, säger Angelica Ekholm.

Målet är att barnen ska få upp ögonen för tekniska och naturvetenskapliga utbildningar eftersom söktrycket sjunker, enligt Angelica Ekholm.

”Lätt att programmera”

Fredrik Berggren som är medlem i den ideella teknikföreningen Dala Developer upplever att barn har ett relativt stort teknikintresse. Åtminstone de han träffar som besöker festivalen.

– Det är ganska bra. Jag tror i stället att vi behöver förändra attityden hos äldre generationer som tror att det är dyrt och svåråtkomligt. Här visar vi upp datorer som endast kostar ett par hundra kronor och det är faktiskt ganska lätt att programmera – även för barn i dag.

Vad är barn och unga mest intresserade av när det gäller teknik?

– Robotar såklart! Men även spel och att göra enklare animationer med hjälp av programmering, säger Fredrik Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.