Stefan Sjögren samlade in pengar och köpte sprit till äldreboenden – men nu är frågan hur det blir med allt, då kommunen satte stopp. Foto: Privat

Köpte sprit till äldreboendet – då satte kommunen stopp

Publicerad

Särnabon Stefan Sjögren samlade ihop pengar och köpte alkohol till bygdens äldreboende. Men när det var dags att lämna över gåvorna, så stötte han på patrull från kommunen.

Allt började som ett initiativ på sociala medier och till en början trodde Stefan att han skulle få ihop blott några tusenlappar att köpa alkohol för.

– Jag har tänkt på det i många, många år. Jag vet en äldre man som gick bort och hans dödsbo skänkte 10-12 flaskor som han hade i ett skåp och det var uppskattat.

– De äldre vill kanske ha en snaps till midsommar, påsk och så, och då tänkte jag ”jag prövar” och det blev ju bra, för det blev ju hemskt med pengar.

Stefan Sjögren samlade in pengar och köpte sprit till äldreboendet – men nu är frågan hur det blir med allt, då kommunen satte stopp. Foto: Privat

Kommunen bryter mot lagen

Summan på 17.000 kronor och en privatperson valde också att skänka en tv-apparat. Men när drycken skulle serveras, tog det stopp. Och frågan är hur det blir nu.

– Gåvan och initiativet i sig är vällovligt. Det som stökar till det är att kommunen kan inte ta emot en sån gåva i form av sprit, säger Stefan Linde som är kommunchef i Älvdalens kommun.

För skulle boendet – som är i kommunens regi – dela ut spriten, så skulle det vara brott.

– Problemet blir om vi som myndighet skulle få alkoholen som en gåva, för då bryter vi mot alkoholförordningen så till vidare att det står att vi ska ha en aktsam alkoholhantering och vi ska servera alkohol men vi ska också kunna ta betalt för den. Vi får inte sälja den för billigt och vi får inte ha någon vinst på det. Och då blir problemet att det är en gåva, som egentligen inte kostar något.

Kan lösas – om han delar ut till var och en

Men de kan ha hittat en lösning. Eftersom kommunen själva inte får dela ut alkoholen, så har Stefan tagit tillbaka den och kan komma kring lagen – om han delar ut spriten till de boende, en och en.

Kommunen och Stefan ska nu ha ett möte.

– Jag ska föreslå att enhetscheferna träffar den här personen på måndag och får reda ut det här, vad som är vad, säger Elisabeth Fransson är socialchef på Älvdalens kommun.

Men det kan bli så att de äldre får ta emot den här spriten och dricka den när de önskar?

– Det kan inte jag svara på nu, utan det är som kommunchefen säger: är den avsedd för var och en person, då kan ju det bli möjligt.

Stefan Linde är kommunchef och Elisabeth Fransson är socialchef vid Älvdalens kommun. Foto: SVT

Särnabon: ”Bra att de kan få en sup till jul”

Bland Särnaborna så hyllas Stefans initiativ.

– Det är alldeles riktigt, om de inte blir fulla. Men det portioneras väl ut, säger Kristina Norell.

Ingalill Stridh ser inte heller några problem med insamlingen.

– Jo det är väl bra att de kan få en sup till jul. Helt perfekt, säger hon.

Du tror att personalen kan fixa det?

– Ja, det gör de, absolut. Inte blir det något missbruk. De gamla blir glada hur som helst.

Här kan du se ett längre inslag från Särna:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer