Filmaren Emilia Henriksson får Anna-priset

Publicerad

Frilansaren och filmaren Emilia Henriksson från Falun är vinnaren av Anna-priset 2015.

Anna-priset delas årligen ut till en person som skapat ett projekt med rörliga bilder som till innehåll och form och med stark konstnärlighet gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål. Emilia Henriksson från Falun är åtets vinnare med filmprojektet Barnmorskorna.

– Anna-priset kommer att göra det möjligt för mig att fortsätta arbetet med att berätta barnmorskornas historia. Redan i februari åker jag till Bangladesh där en utbildning ska startas. Längre fram i vår åker vi till Somalia och träffar vår utexaminerade student Hodan. Det ska bli oerhört spännande, säger Emilia Henriksson i ett pressmeddelande.

Anna-priset är ett stipendium på 75.000 kronor och bakom priset står WIFT (Women in Film and Television) och UN Women Sverige. Priset delas ut av Anna Serner och Monica Green på Göteborgs Filmfestival.

– Med Annapriset lockar vi fram unika filmprojekt ur filmsverige och kreatörer som vill göra skillnad. Det är extra roligt att årets Annapris kommer att möjliggöra för pristagaren Emilia Henriksson att åka till Somalia och filma banmorskor till sin dokumentär, säger Helene Granqvist, WIFT Sverige.

2014 började Emilia dokumentera en grupp barnmorskor som driver en nätbaserad masterutbildning i Sexuell och reproduktiv hälsa i Somalia, ett land där ett av fem barn dör innan fem års ålder. Barnmorskeyrket är en feministisk kamp i konkret form. Dessa kvinnor kämpar för sina medsystrar var de än befinner sig i världen.

De kämpar för att kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp och tillgång till den sjukvård de behöver, frågor som kan tyckas vara självklara men som i själva verket är kontroversiella. Så väl i Sverige som i resten av världen är kvinnors kroppar politik. Hodan, Fatumo, Christina, Kerstin, Marie, Ulrica, Khadra och Fouzia har inspirerat mig i deras arbete för att fler barnmorskor ska utbildas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer