Det gick inte att såga upp de döda fiskarna. Nu har man uppfört en ränna med en avskärmning från botten till ytan för att fiskarna inte ska flyta ut i sjön. Foto: Hedemora kommun

Fiskdöden i Hönsan inget lättlöst problem

Uppdaterad
Publicerad

De döda fiskarna i Hönsan ska bort. Men det har visat sig vara svårare än förväntat. Kommunen har fått byta metod och nu pågår arbetet för att hitta en passande ”sugbil” som kan röja undan fiskarna i sjön.

Som SVT Dalarna tidigare rapporterat har tusentals fiskar dött av syrebrist i sjön Hönsan i Hedemora. Fiskarna låg fastfrusna i isen och i slutet av mars gjorde kommunen ett försök att såga upp fiskarna, något som visade sig vara ett svårt och tidskrävande arbete.

Ny metod

Nu har kommunen tänkt om och bytt metod för att kunna plocka upp fiskarna. Man har sågat upp en ränna runt kallbadshuset, där fiskarna frusit fast, och sedan uppfört en avskärmning i rännan, från botten till ytan. Detta för att de döda fiskarna inte ska flyta ut över hela sjön när isen smält.

När isen väl smält var tanken att håva, alternativt suga, upp fiskarna för att sedan kunna transportera bort dem. Peter Sennblad, landsskapsstrateg i Hedemora kommun, berättar för SVT Dalarna att Ragnsells har varit på platsen och gjort en bedömning om de kan suga upp fiskarna. Men det är inte ett lättlöst problem då Ragnsells sugbil visade sig vara för kraftfull.

– Det kommer bara att bli en sörja som inte går att filtrera, menar Peter Sennblad.

Rovfiskar har också dött

Kommunen har nu också sett att en hel del gäddor har dött av syrebristen. Något som är ett problem då man gärna vill ha kvar rovfiskarna, till exempel gädda och abborre, men bli av med vitfisken, såsom mört, för att få en bättre balans i sjön.

Nu fortsätter arbetet med att hitta en mindre sugbil för att till slut få bort fiskarna från sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.