Nu ska stora aktörer informera fjällturister om vad som är okej i naturen och inte. Foto: Stefan Hamréus

Fjällaktörer samlas för att lösa problem med nedskräpning i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Ökad fjällturism har också lett till ökad nedskräpning i fjällen. Därför samlas nu fjällvärldens olika aktörer i Idre för att diskutera hur man ska hantera problemen.

På Länsstyrelsen Dalarna har man kunnat se en ökad omfattning av turism i Dalafjällen. Mer turism har så klart positiva ekonomiska effekter för regionen, men den medföljande nedskräpningen av fjällområdena har blivit ett problem. Många av de nya besökarna som ger sig ut i naturen vet inte vilka regler som finns.

– När man vandrar i fjällen befinner man sig i naturreservat och nationalparker. Där gäller regler som att man inte får bryta kvistar hur som helst, man får inte elda och inte skräpa ner, säger Stefan Hamréus, tillsynsman på Länsstyrelsen Dalarna.

”Måste informeras från de stora aktörerna”

För att öka kunskapen och minska nedskräpningen har Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med organisationen Håll Sverige Rent nu samlat fjällvärldens aktörer för att under en heldag diskutera gemensamma förslag på hur man kan lösa problemen.

– Många av de här personerna som är ute i fjällen kommer på något sätt i kontakt med de stora aktörerna som till exempel Skistar, Idre Fjäll eller STF, och det är där som information måste ges. Det är där vi har chansen att informera om hur man beter sig ute i naturen, säger Stefan Hamréus.

”Plogging” för att minska skräpet

Han berättar också om några andra konkreta exempel på hur man kan få bukt med problemen.

– Det finns något som kallas plogging – det betyder att man plockar skräp och joggar samtidigt. Sedan är det viktigt att man lär barnen hur man agerar i naturen redan som små, säger Hamréus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Dalafjällen

Mer i ämnet