Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fler är inte alltid bättre” – så vill fjällaktörerna styra turisterna mer i framtiden. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Fjällaktörerna i Grövelsjön om turisttrycket: ”Fler gäster är inte alltid bättre”

Uppdaterad
Publicerad

För att turismen ska vara hållbar i Grövelsjöfjällen i framtiden tror aktörer i området på mer spridning av turisterna – både över säsongen men också över själva fjället.

– Vi kan bli bättre på att visa att säsongen kan vara lång, hösten är ju en underbar tid att vara här, säger Ewa Majing som är platschef på Svenska Turistföreningens (STF) fjällstation i Grövelsjön.

Sommarsäsongen i Grövelsjöfjällen har precis dragit igång. Under pandemin blev det ett ökat intresse för de svenska fjällen men nu ser STF att antalet gästnätter stabiliserat sig till tidigare nivåer och att det inte kommer lika många nya gäster till fjällen.

Hållbart för djur och natur

Ewa Majing och Björn Jonsson är två av flera aktörer i området som tycker att man måste försöka styra turisterna mer i framtiden för att det ska vara hållbart för djur och natur.

– Att få fler gäster är inte alltid något att sträva efter. Vi behöver snarare sprida ut turisterna, fler är inte alltid bättre, säger Björn Jonsson i Grövelsjöfjällen Turistförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.