Visa alla (3)
Visa alla (3)

Fjärdeklassare har längd och alpint på schemat

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad deltar Falu kommun i så kallade Alla på snö-dagar.

Det var 2009 som Svenska Skidförbundet drog igång projektet Alla på snö. Tanken är att tillsammans med kommunen, skolan och skidanläggningen en dag, under skoltid, bjuda in kommunens fjärdeklassare att upptäcka snöglädje genom att pröva olika sätt att glida på snö.

Intresset bland Sveriges kommuner har sedan starten fortsatt att växa. På schemat för 2016 finns 38 platser från norr till söder.

– I fjol hade vi bara längdåkning. I år har vi utökat med även alpint, säger Inger Öhman, som är ansvarig för projektet hos Falu kommun.

Växer stadigt

Det är Svenska Skidförbundet som står bakom satsningen och sedan år 2009 har antalet Alla på snö-orter växt konstant.

– Vi slår rekord varje år, säger Svenska Skidförbundets koordinator för Alla på snö, Charlotta Bürger Bäckström.

– Det betyder att vi under 2016 beräknar att hela 22.000 barn kommer testa att glida på snö under en Alla på snö-dag, vilket är en helt fantastisk siffra, fortsätter hon.

Överskred målet

I år hade man som mål att nå 35 kommuner, men det blev 38 stycken. Den här veckan är det fjärdeklassare i Falu kommun som får chansen. Och under tisdagen höll barnen till i Källviksbacken och det var gymnasieelever från Barn- och fritidsutbildningen vid Kristinegymnasiet stod för ledarskapet.

– Det är många som aldrig stått på skidor så det här är jättebra och jag tycker det är kul att leda ut säger en av ledarna, Lovisa Jansson, som går i årskurs 3.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Dalarna
Mer Nyheter