Risken för hepatit A i frysta jordgubbar består, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida. Smittspridningen, som pågått i de nordiska länderna sedan oktober 2012, har under sommaren fortsatt med totalt fem fall i Norden, varav två i Sverige.
Det var dagen före midsommaraftonen i somras som Leif Andersson i Nittsjö i Rättviks kommun skulle göra jordgubbstårtor. Han köpte frysta jordgubbar från Ica till fyllningen och för att vara på den säkra sidan efter den senaste tidens larm om hepatit A-smittade jordgubbar från Marocko ringde Leif till Ica för att fråga om ursprunget på jordgubbarna, som enligt förpackningen var producerade i Belgien. Då visade det sig att jordgubbarna var odlade i hepatit A-drabbade Marocko.
Sammanlagt har nu 68 fall rapporterats, varav 15 i Sverige.
En studie slog tidigare fast att jordgubbar från Marocko och Egypten var den sannolika smittkällan. Rådet att koka frysta jordgubbar från de båda länderna kvarstår.
Ett omfattande arbete med att spåra producenter och leverantörer av de frysta bären pågår fortfarande i ett samarbete mellan de nordiska livsmedelsverken.