De har avlöst varandra sedan förra året, åtalen mot män som förgripit sig på stora mängder barn på nätet. De största målen har haft mellan 44 och 68 barn som målsägande i rätten. Det har bland annat talats om ”virtuella våldtäkter”, fall där gärningsmannen genom hot förmått flickor att utföra sådana grova handlingar på sig själva att det lett till fysiska skador.
– Det här är inget fenomen som kommer att minska, konstaterar Cecilia Wallin Carlsson som jobbar på IT-brottssektionen vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA) i gruppen mot sexuella övergrepp mot barn och barnpornografi.
Långvariga kontakter
I december kom en dom i ett av jättemålen, i mars ytterligare en och nyss avslutades rättegången i det hittills största målet – med 68 målsäganden – samtidigt som ett nytt nästan lika stort mål drog igång i en annan tingsrätt. Fler åtal är att vänta.
– Jag vet att det pågår förundersökningar i liknande mål runt om i landet men hur omfattande de är vet jag inte än, säger Cecilia Wallin Carlsson.
Många vuxna uppfattar det som att de barn som råkar illa ut är naiva och okunniga. Men advokaten Katherine Lobos Vasquez, som varit målsägandebiträde för utsatta flickor, vill nyansera bilden.
– Männen har intensiva kontakter med flickorna under lång tid. De bygger upp en relation där man anförtror varandra saker, säger hon.
– Chattar de med en tjej som är 14-15 så anpassar de språket och innehållet därefter och utger sig för att vara jämngamla. Flickorna misstänker inte att det är en vuxen som senare kommer att försöka att göra dem illa.
En åklagare beskrev en åtalad som så övertygande att han ”skulle kunna sälja sand i Sahara”.
Frågan om en första avklädd bild kommer inte hux flux. Den kan komma efter flera månader, eller efter ett år. När de första utmanande bilderna är lämnade kan gärningsmannen genom att hota med att sprida dem till föräldrar, kompisar, eller till porrsidor på nätet, pressa flickorna till grövre handlingar.
Barnen beundransvärda
Varken Cecilia Wallin Carlsson eller Katherine Lobos Vasquez ser något slut på den här typen av mål. Många fler barn – nervösa, osäkra, kanske till och med rädda – kommer att kliva in i landets rättssalar för att vittna mot sina förövare.
-Det är beundransvärt hur de hanterar det. När de väl sitter där är det som att de har en superhjälte inom sig som hjälper dem att svara på åklagarens frågor, som en övernaturlig kraft som tar över, säger Katherine Lobos Vasquez.
Så går det till
Det normala är att det finns ett målsägandebiträde – vanligtvis en advokat – vid målsägandes sida under rättegången.
Advokaten Katherine Lobos Vasquez har erfarenhet av att vara målsägandebiträde till barn. Före rättegången vill hon träffa och prata med barnet flera gånger. Saker hon tar upp är:
* Barnets identitet är skyddad i alla dokument och ersatt av en bokstav, exempelvis ”målsägande A”.
* Fotografer utanför rättegångssalen är inte där för att ta bilder på offren.
* Det går att komma in i salen utan att passera ett eventuellt medieuppbåd.
* Förhandlingen hålls bakom stängda dörrar, utan åhörare, och man han rätt att begära att den åtalade lämnar salen.
* Bilder kommer inte att visas upp på storbildskärm.
* Barn under 15 år vittnar aldrig i rätten. Deras berättelse återges istället via inspelade förhör.
Katherine Lobos Vasquez brukar redan vid första träffen rekommendera en samtalskontakt med psykolog eller kurator om barnet inte redan har en sådan. Barnen mår ofta som sämst inför rättegången och efteråt, när de själva har vittnat.
De stora målen
30 december 2014: Två män som stått åtalade bland annat för att ha lurat flickor att klä av sig och utföra sexuella handlingar på sig själva döms i Gotlands tingsrätt. I målet finns 44 målsägande i åldrarna 9-14.
12 mars 2015: En man döms i Nacka tingsrätt efter att i flera års tid ha förgripit sig på flickor på nätet. Bland annat har han genom hot förmått dem att begå sexuella handlingar på sig själva. I målet finns 57 flickor, den yngsta 11 år.
8 april 2015: Rättegång inleds i Helsingborgs tingsrätt mot en man som misstänks för brott mot ett 60-tal barn i åldrarna 10-15 år.
1 juni 2015: Dom väntas från Solna tingsrätt i det hittills största målet, med hela 68 målsäganden. Vissa av flickorna blev hotade till att utföra sådana grova handlingar på sig själva att det ledde till fysiska skador. De flesta flickorna var i åldern 15-16. Den yngsta bara 11.