Fler ungdomar lockas till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Runt 150 ungdomar mellan 18 och 28 år kommer i år att åka till Norge för att söka jobb genom arbetsförmedlingen. Projektet jobbresan växer i Gävleborg trots larm om att den svenska arbetskraftsinvandringen från Sverige till Norge blivit för stor.

Det har gått drygt ett år sedan Söderhamns kommun inledde ett samarbete med Nordjobb för att hjälpa arbetslösa ungdomar att flytta till Norge. Under 2012 reste 70 ungdomar från Söderhamn till Norge – av dem fick 50 jobb.

I dag lämnar ytterligare sju ungdomar södra Hälsingland i hopp om jobb.

– Så länge de efterfrågar svenskar så tycker jag att det är en bra grej. Jag är beredd att ta vilket jobb som helst, säger Elin Persson från Trönö.

Samarbetet med Nordjobb växer, förutom Söderhamn är nu ytterligare sex kommuner i Gävleborg med i projektet. Även Borlänge kommun i Dalarna är intresserad.

Så många som 150 ungdomar mellan 18 och 28 år i Gävleborg kommer att få resan till Norge betald och boendet första månaden gratis.

Men sedan är det meningen att man ska stå på egna ben, ha skaffat både jobb och bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer