Pansarglas och metalldetektor har installerats på Tingsrätten. Foto: Torbjörn Påhlman

Fler vakter och mer säkerhet i Falu tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Falu tingsrätt håller på att byggas om och får en ny entré utrustad med metalldetektorer. Anledningen är ett samhälle med alltfler skjutvapen bland kriminella.

– Hotbilden har ökat överlag. I Falun har vi inte märkt av det i större utsträckning. Men bättre att förekomma än att förekommas, säger lagman Lars-Erik Bergström.

I höst ska alla som besöker tingsrätten eller förvaltningsrätten i Falun använda den nya entrén som nu håller på att byggas. Där finns nu motsvarande utrustning som på flygplatser för att se till att besökare inte har vapen på sig.

Behöver anställa fler ordningsvakter

Installationen av metalldetektorer innebär också att rätten behöver anställa fler ordningsvakter.

– Två har vi, men nu behöver vi några till, säger lagman Lars-Erik Bergström. En annan säkerhetssastning är att den största tingssalen, sal 4 , utrustats med en glasvägg som skiljer deltagare från åhörare.

Åhörare ska kunna se och höra som tidigare men inte kunna störa rättegången, är en av tankarna med nyinstallationen som ni kan se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.