Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ofta leder undersökningstillstånd till gruvdrift och hur påverkas de som bor i de aktuella områdena? – Joakim Söderström på Bergsstaten reder ut. Foto: SVT/SGU

Fler vill leta mineraler och metaller – 100 beviljade områden i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att leta metaller och mineraler ökar i Sverige. Under förra året kom det in 242 ansökningar om nya undersökningstillstånd – det är den högsta siffran på 15 år.

– I dagsläget har vi ungefär 100 aktiva undersökningstillstånd i Dalarna, säger Joakim Söderström som är handläggare på Bergsstaten.

Bergsstaten är den myndighet som hanterar ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral.

I stora delar av Falu, Hedemora, Smedjebacken och Ludvika kommun har privata företag beviljats tillstånd att leta efter mineraler och metaller.

Stort användningsområde för mineraler och metaller

I Dalarna är det framförallt guld, silver, koppar, volfram, bly, kobolt och järn som det söks efter, men också sällsynta jordartsmetaller som yttrium.

– Det är en väldig bredd på vad de kan användas till. Allt från smycken till elektronik och ståltillverkning, säger Johan Söderström.

Här kan du se SGU:s karta över områden där företag fått tillstånd för att söka mineraler och metaller.

Från undersökningstillstånd till gruva – så går det till

  1. Den som vill undersöka en fyndighet behöver ett undersökningstillstånd. Ett undersökningstillstånd avser ett specifikt område och det är bergmästaren som beviljar tillståndet. Tillståndet ger ensamrätt till undersökning och gäller för en treårsperiod.
  2. Om miljön kan påverkas väsentligt av undersökningsarbetet krävs särskilda tillstånd från länsstyrelsen.
  3. Efter särskild prövning kan undersökningstillståndet få förlängning med i första hand tre år. Maximal giltighetstid är 15 år.
  4. Om en fyndighet påträffas, och en utvinning bedöms sannolik, beviljar bergmästaren efter samråd med länsstyrelsen bearbetningskoncession. Den som beviljats bearbetningskoncession bestämmer över fyndigheten under den tid koncessionen gäller, vilket normalt är 25 år.

Källa: Bergsstaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.