Flera åldringsbrott i Dalarna under helgen – finsktalande rånades i sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Två äldre finsktalande personer rånades i sina hem under helgen av gärningspersoner som bjöd in sig själva på fika. Polisanmälningar har upprättats gällande åldringsbrott, grov stöld och rån.

Det var under söndagskvällen som polisen larmades till Borlänge, då en finsktalande man i 70-årsåldern uppgett att han blivit rånad av två för honom okända personer. Han ska under kvällen blivit kontaktad via telefon, där en person uppgav för honom vara en avlägsen släkting, som ville komma på besök.

Väl i hemmet ska två gärningspersoner, en man och en kvinna i 30-årsåldern, druckit kaffe med offret för att sedan försvinna från hans hem, med bland annat mannens plånbok och mobiltelefon.

Dalarna – Blåljus

Polisen: ”Samma modus”

Senare samma kväll får en finsktalande kvinna i 85-årsåldern ett liknande samtal. En beskrivning att gärningspersonerna är avlägsna släktingar som gärna kommer förbi på en kopp kaffe.

Väl i hemmet har de plockat på sig kontanter, bankkort och en guldkedja.

– Vi kan nästan utgå från att det är samma gärningspersoner, då tillvägagångssättet är samma. Just nu fortsätter vi att jobba brett och tittar tillbaka ungefär ett år, då liknande ärenden kom in, berättar Diana Qudhaib, presstalesperson på Region Bergslagen.

Under måndagen hade polisen inte gripit några misstänka för brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet