Brandkåren på plats vid en av helgens bränder i Ludvika. Huset på Tre krokars gata utrymdes, men ingen skadades. Foto: Göran Häggström/Foto-Mike

Flera anlagda bränder i Ludvika – misstänkt samband

Uppdaterad
Publicerad

Från lördag morgon till måndag morgon har det brunnit på fyra adresser i samma område i Ludvika. Enligt räddningstjänsten tycks alla bränderna vara anlagda och tre av dem på likartat sätt.

Under söndagen brann det i källaren till ett flerfamiljshus på Tre krokars gata i Ludvika, nära korsningen till Generatorgatan. Larmet kom vid halv fem på eftermiddagen, och branden var under kontroll en halvtimme senare.

Adressen ligger inte långt från den plats nära korsningen Tre krokars gata/Bergsgatan där en misstänkt anlagd brand inträffade i lördags morse strax efter klockan 06.

Vid 18.14 kom sedan söndagens andra brandlarm från Ludvika, då trapphuset i ett flerfamiljshus på Magnetbacken rökfylldes. Även där var brandkåren snabbt på plats och släckte. Elden hade inte hunnit börja ta sig så mycket, och man ventilerar nu ut röken. Magnetbacken är också den en tvärgata till Tre krokars gata.

Polis och brandkår på Magnetbacken i Ludvika där en av helgens bränder i flerfamiljshus skedde. Foto: Göran Häggström/Foto-Mike

Räddningstjänsten stärkte upp inför natten i Ludvika för att kunna hantera om det skulle bli fler bränder.

Och vid 01.21, natten till måndag kom ytterligare ett larm om en brand, den här gången i en plastcontainer för avfall på Bergsgatan. Räddningstjänsten kom för att släcka av.

– Containern stod i en mindre träbyggnad, men tack vare ett tidigt larm hann det inte ta sig. Branden var i sin linda och det rykte mest, säger Daniel Holmstrand som är inre befäl på räddningstjänsten Dala-Mitt.

”Det är ingen slump”

Samtliga fyra bränder misstänks vara anlagda, enligt räddningstjänsten och tre av dem har startat i förrådsutrymmen där det finns mycket som kan brinna.

– Jag ser den fjärde som anlagd också. Den ligger i samma område som de andra bränderna. Jag kan ha fel, men det är tveksamt, säger Daniel Holmstrand.

– Det är ingen slump att det brinner på så många ställen i samma område på en helg, säger han.

Tar in extra personal

– Vi tar in ett extra befäl och fyra brandmän. Vi måste försöka vara på tå så att det inte blir någon katastrof.

Polisen har också en ökad närvaro genom att de är i området och arbetar.

Vet du om det finns någon misstänkt?

– Inte som jag vet i nuläget.

Under måndagsmorgonen berättar Daniel Holmstrand att de brandhärjade platserna har spärrats av.

SVT har pratat med polisen som ännu inte kunnat kommentera händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer