Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om några knep som logopeden Åsa Rundström har för att hjälpa elever att nå kunskapsmålen. Foto: Charlotte Pettersson/SVT.

Många svenska skolor saknar logoped – men Tjärnaskolan i Borlänge har satsat på två stycken

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges kommuner säger att de ser att elever med språkstörning inte når kunskapsmålen i skolan. Samtidigt saknar en stor del av landets skolor tillgång till en logoped. Men Tjärnaskolan i Borlänge har två logopeder.

I en enkät som SVT gjort där 11 av Dalarnas 15 kommuner har svarat så är det bara fem som har minst en logoped anställd.

Borlänge kommun har flest, med fyra stycken, varav två av dem arbetar på Tjärnaskolan.

– Logopeden ska komma alla elever till gagn, inte bara de med språkstörning. Vi kan till exempel förebygga med visuellt stöd i form av bilder och tydliga instruktioner i klassrummet så att alla blir tryggare och lugnare och kan ta till sig information, säger en av skolans logopeder, Åsa Rundström.

Se hur Åsa kan hjälpa eleverna i klippet!

Logopeder blev en ny möjlighet

En av anledningarna till att Tjärnaskolan kunnat anställa två logopeder är att det varit svårt att anställa lärare och specialpedagoger vilket gjorde att skolan började titta på andra lösningar.

– Språk har alltid varit centralt på den här skolan och att anställa logoped som ett möjligt komplement till de kompetenser vi redan har kändes värt att prova, säger rektor Stefan Fredriksson.

Nu har de funnits på skolan i cirka två år.

– De har en oerhörd betydelse för att kunna se och fånga upp elever med språkliga svårigheter. Nu ser vi, vilket vi inte gjorde tidigare, att det finns elever med språkstörningar i stort sett i varje klass, säger Stefan Fredriksson.

Avesta – 2

Borlänge – 4

Falun – 0

Gagnef – 0

Hedemora – 0

Leksand – Ej svar

Ludvika – 0

Malung-Sälen – 0

Mora – 1

Orsa – 1

Rättvik – Ej svar

Smedjebacken – Ej svar

Säter – 0

Vansbro – Ej svar

Älvdalen – 1

Undersökning gjord av SVT.

En logoped utreder och behandlar patienter med olika sorters svårigheter, främst kopplade till röst och tal.

Det kan handla om stamning, röstproblem, tal- och språksvårigheter hos barn och vuxna, sväljsvårigheter eller läs- och skrivsvårigheter.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer