Det brinner på flera platser i länet under måndagen. Bland annat fick en helikopter rycka ut efter en kraftig brand i terängen vid Telningsberg i Ludvika kommun. Foto: SVT

Flera gräs- och skogsbränder i Dalarna – bekämpades från luften

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har det brunnit i terrängen på flera platser i Dalarna. I Ulvshyttan i Säters kommun brinner ett kalhygge. Flygplan har kallats in i släckningsarbetet under måndagskvällen.

I Vansbro bekämpas ytterligare en skogsbrand med helikopter.

Vid 16.30-tiden kom första larmet om en gräsbrand i Ulvshyttan i Säters kommun. Där uppgav räddningstjänsten vid 19.30-tiden att det brann på ett kalhygge med öppna lågor och att helikopter varit på plats och vattenbombat. Två flygplan har också använts i släckningsarbetet.

Hur stort område som brinner hade man vid 21.30 inte koll på.

– Vi har ingen bra plan ännu. Räddningsledare har varit uppe med helikopter för att bilda sig en uppfattning om omfattningen på branden, Daniel Holmstrand, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Vid 22-tiden meddelar räddningstjänst att den fortsatta insatsen i området kommer att ske från marknivå.

– Vi kan inte plocka upp vatten med helikopter och flygplan i mörker. Vi fortsätter vår insats från räddningstjänsten hela natten, säger Daniel Holmstrand.

Under natten gick släckningsarbetet bättre än väntat och räddningstjänsten fick kontroll på branden. Styrkorna från Dala Mitt kunde lämna platsen och ett mindre antal brandmän stannade kvar för att bevaka och eftersläcka.

Det började också brinna i Vansbro kommun. Där blev två bränder till en brand på omkring sex hektar som bekämpades från luften med helikopter. Det började som tre olika bränder, varav en var på 50x50 meter vid Säljberget, en på 100x100 meter vid Säljberget och en vid Ballsen med en brandfront på 250 meter.

Vid 19.30 uppgav Räddningsregion Bergslagen att helikoptrar nyligen börjat vattenbomba på platsen. Släckningsarbetet gav effekt och vid klockan 20.58 kunde räddningsinsatsen avslutas.

I Främsbacka i Falun, vid Rottneby Herrgård, har ett område på omkring två hektar brunnit. Det larmet kom till SOS-alarm vid 11.29 på måndagen och vid 19.30 på kvällen uppgav SOS-alarm att man avslutat räddningstjänst, men att man har några enheter kvar på plats för övervakning och eftersläckning.

Den branden bekämpades bland annat genom att man tog vatten från en närliggande sjö med motorspruta.

Även i Björbo har ett område på 100x50 meter brunnit, enligt räddningstjänsten Dala Mitt. Inga byggnader ska ha varit hotade där och omkring tio brandmän arbetade på platsen.

– Vi är färdiga på platsen och har lämnat, säger Daniel Holmstrand vid 22 på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.