Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget självklart uppenbart” – Hör åklagare och försvarare kommentera fallet. Foto: Anders Hansson

Flera juridiska oklarheter runt konserten

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill ha bandet P-Floyds kapellmästare Jan Stumsner fälld för att han samlat ihop alltför många människor under pandemin och yrkar på dagsböter. Men försvarsadvokaten yrkar på frikännande. Det finns inget brottsligt i det här, menar han.

Åklagaren hänvisade till ordningslagen och den förordning om maxtak på 50 personer för allmänna möten som regeringen beslutat om och som gällde vid tillfället. Enligt honom var Jan Stumsner vid tillfället arrangör och manager för bandet och därmed ansvarig för konserten vid sjön Runn. Jan Stumsner själv menar att han slutade som manager för 15 år sedan och sedan dess så är han enbart kapellmästare för bandet.

Försvaret: ”helt oskyldig till brott”

Det framkom att ett halvdussin personer hade lösenord och behörigheter att skriva på bandets hemsida och sociala medier. Det var där som uppmaningen framförts att komma i båt till platsen, en uppmaning som plockades bort efter ungefär ett dygn.

Men försvarsadvokaten Per Råström hävdade att Stumsner är helt oskyldig till brott. De båtar som kom till platsen måste var och en ses som olika enheter, som olika rum, menar han.

Hör mer om de juridiska spetsfundigheterna i klippet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.