”Vi tar dag för dag, timme för timme”, säger Anna-Karin Nygårds, tf socialchef i Malung-Sälens kommun om covidläget bland personalen. Foto: SVT/Ann-Louise Julin

Covidutbrott efter Dansbandsveckan – personalbrist i Malung-Sälens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter Dansbandsveckan är det många inom Malung-Sälens kommun som drabbats av covid-19. Nu tvingas kommunen ringa in semesterledig personal och privatpersoner för att täcka personalbehovet inom till exempel vården, något P4 Dalarna var först med att berätta om.

– Det är en betydlig påverkan på personalläget och vi ser att sen Dansbandsveckan har antalet bortfall ökat markant, säger Anna-Karin Nygårds, tf socialchef i Malung-Sälens kommun till SVT Dalarna.

För att lösa situationen har bemanningen och personalavdelningen ringt runt till den personal som är på semester, vädjat på intranätet, kontaktat pensionärer och varit i kontakt med frivilliga resursgruppen, FRG.

Privatpersoner hjälper till

Genom sociala medier har man också lyckats få in privatpersoner att hjälpa till i krisen.

– Vi vet inte hur länge hur det kommer hålla i men vi räknar med att det blir tufft nu och två veckor framåt, säger Anna-Karin Nygårds.

Tillfälligt har man löst ett avtal med Kommunal att den personal som bryter sin semester de närmsta två veckorna får kvalificerad övertid.

– Det sista vi vill som arbetsgivare är att bryta folks semestrar, då de verkligen behöver sin vila efter de år som varit, så det är olyckligt.

”Tuffaste sommaren på länge”

Personalläget har sedan innan varit ansträngt då det varit svårt att få tag i vikarier för att täcka semestrarna. Att ringa in fler är därför en svår uppgift.

– Vi har inte så mycket vikarier att ta av sen innan. Det här är den tuffaste sommaren på länge. Det är ett pusslande hela tiden och vi har fått fantastisk hjälp av vår bemanning, personalavdelning och personalen för att lösa det här, säger Anna-Karin Nygårds.

Åtgärder inom vården i Malung-Sälens kommun

Sen veckan 28 har det vidtagits förebyggande åtgärder inom vården i kommunen.

Munskydd i personalrum och i matsalar, matscheman för att inte alla ska äta samtidigt och vid besök på äldreboenden har besökare uppmanats bära munskydd och vara utomhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.