Följ med till räddningstjänsten i Älvdalen där elva kvinnor jobbar som räddningspersonal i beredskap. Foto: SVT

Elva kvinnor släcker bränder i Älvdalens kommun: ”Vi tillför olika kompetenser”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor mansdominans bland brandpersonal i utryckningstjänst men i Älvdalens kommun arbetar elva kvinnor som räddningspersonal i beredskap.

– Jag har jobbar som deltidsbrandman i 16 år och ångrar inte en dag, säger Therece Johansson.

I Älvdalens kommun jobbar i dagsläget 11 kvinnliga deltidsbrandmän – en i Särna, två i Idre och åtta i Älvdalen.

– Jag tror att vi har rätt inställning här uppe. Vi vill hjälpa till och liksom klara oss själv, säger Marie Graf som varit ”deltidare” i sex år.

Fem procent kvinnor

I hela landet är endast 5,7 procent av de heltidsanställda brandmännen kvinnor. Av dem som är räddningstjänstpersonal i beredskap är 7,7 procent kvinnor. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Under hösten 2021 ska MSB presentera en ny inriktning och handlingsplan som ska öka jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten.

Nära till brandstationen

I brandstationen i Älvdalen jobbar totalt 23 deltidsbrandmän – åtta av dem är kvinnor. En av förklaringarna till att man lyckats locka personal i just Älvdalen är, enligt de anställda, att många är bosatta nära brandstationen. Man har nära när larmet går, då inställelsetiden är fem minuter.

I videoklippet berättar fyra av kvinnorna i gruppen om varför de ville bli deltidsbrandmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.