Foto: TTbild

Flest väljer Dalarna för skidåkning

Uppdaterad
Publicerad

En sammanställning över antalet sålda liftkort förra säsongen visar att Dalarna och Jämtland drar flest skidåkare i landet.

Överlag sålde svenska skidanläggningar rekordmånga liftkort under den förra säsongen. Totalt drog försäljningen in nära 1,5 miljarder kronor. Branschjätten Skistar toppade inte oväntat statistiken.

Det är SLOA, skidanläggningarnas bransch- och intresseorganisation som sammanställt försäljningsstatistik från de senaste fyra säsongerna. I topp på listan för liftkortsförsäljning sedan 2014 var Sälen och Skistar. Skistars anläggningar i Vemdalen och Åre kommer på andra och tredje plats.

– Men vi har under flera år sett en fin utveckling även utanför fjällvärlden. Anläggningar som ligger i och närmare tätorterna är väldigt viktiga för framtiden, säger Titti Rodling, vd på branschorganisationen SLAO, till Nyhetsbyrån Siren.

Just en anläggning nära tätort dyker upp på fjärde plats. Romme alpin utanför Borlänge är den anläggning i Dalarna som sålt näst flest liftkort under förra säsongen.

Enligt rapporten såldes 9,2 miljoner dagliftkort under säsongen 2016-2017, en ökning med 2,2 procent jämfört med säsongen innan.

Skistars anläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen stod för nära 40 procent av försäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.