Flygarna som siktar mot skyn

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren i segelflyg Johan Gustafsson från Dala-Järna laddar tillsammans med sambon Sofia Jonsson från Iggesund inför flygtävlingarna vid SM-veckan i Borås.

23-årige Johan Gustafsson och 21-åriga Sofia Jonsson äger ett motordrivet plan tillsammans och båda kommer tävla i konstflyg nu vid SM-veckan i Borås där piloternas manövrar poängsätts efter svårighetsgrad.

Johan som redan är flerfaldig världsmästare i segelflyg ska nu också försöka avancera i motorklassen.

– Målet är att se hur pass jag står mig mot de som flyger motor i Sverige och i segelklassen ska jag försvara SM-titeln. Jag åker inte så långt för att bli tvåa, säger Johan.

Johan har flygit sedan han var 15 år då han tog sitt segelflygcertifikat och sedan 2010 är han med i det svenska landslaget.

Även flickvännen Sofia visste tidigt att det var flyg hon ville hålla på med.

– Det bara kom för sig och sedan bestämde jag mig för att bli pilot. Mitt mål är att slå Johan och bli bäst, säger Sofia.

Det har sina fördelar att kunna flyga själv. Att ta sig hemifrån Dala-Järna upp till Iggesund i Hälsingland i bil tar ungefär tre och en halv timme. Johan och Sofia flyger dit på 30 minuter.

– Ja, jag tar flygplanet när jag ska hälsa på föräldrarna i Iggesund om det är bra väder, säger Sofia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.