Flyktingen Najah kan bli Fifa-domare i Sverige

Publicerad

För fyra månader sen kom Najah Alhamaida med sin familj till Sverige sedan de flytt från Irak.
Nu har Najah fått chansen att återuppta sin karriär som domare och under lördagen dömde han sin första match på Domnarvsvallen i Borlänge.

Han bor i dag med sin fru och deras dotter i Hedemora. I sitt hemland arbetade Najah som läkare och internationell assisterande FIFA-domare.

– Jag är riktigt glad. Det här är min första match i Sverige och i Europa också. Det är en bra möjlighet för mig och jag vill göra mitt bästa i den här matchen, säger Najah Alhamaida.

Eftersom han inte har något arbetstillstånd så får han inte arbeta i Sverige. Men Najah kände att han ville komma in i det svenska samhället och tänkte att fotbollen skulle kunna vara en väg in.

Han kontaktade flera av sina utländska domarkollegor och fick tillslut också kontakt med personer inom Svenska Domarförbundet. Under lördagen fick han chansen att vara assisterande domare på matchen mellan Brage och Karlstad på Domnarvsvallen i Borlänge.

Integration

– På något sätt är det det här som är integration på riktigt. För mig så sker inte integration i Regeringskansliet eller bland politiker, utan det sker i samhället. Att vi öppnar upp famnen och välkomnar honom in i det svenska samhället. Svenska Fotbollförbundet har gjort ett fantastiskt arbete, och nu kan vi ge honom en möjlighet att visa vad han går för i dagens match, säger Mattias Johansson, huvuddomare.

Leif Sundell från Svenska Fotbollsförbundet var med på matchen för att observera och bedöma Najahs kunskaper och se vilken nivå inom fotbollen han ska döma på i framtiden.

– Han var jätteduktig. Han kan nog se framtiden med tillförsikt även här i Sverige. Att han har meriter sen tidigare hemma i Asien, det visste vi. Det han visar idag är väldigt bra klass, säger Leif Sundell.

Najah kommer att observeras under flera matcher under våren innan man bestämmer på vilken nivå han till en början ska få döma på.

Lördagens match mellan Brage – Karlstad slutade 2-2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer