Tunets skola i Borlänge flyttas efter nekat bygglov – ligger för nära flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många kämpar för skolans existens verkar slutet vara nära för Tunets skola i Borlänge.

Planerna på att bygga om och renovera skolan stoppades då den ligger inom Dala Airports säkerhetszon. Nu är lösningen istället att flytta ihop med en annan skola.

– Det här blev näst bästa alternativet, säger Sara Fernlund (S), ordförande i skolnämnden i Borlänge kommun.

Planerna på att renovera och bygga om Tunets skola har funnits sen 2012, men på grund av prioriteringar i kommunen har planerna skjutits upp.

Nekas bygglov

När det blev dags att söka bygglov fick kommunen nej. Anledningen är att skolan ligger inom den säkerhetszon som omringar Dala Airport, inom den zonen beviljas inga bygglov.

I stället vill kommunen flytta ihop Tunets skola med Kyrkskolan. I veckan togs beslutet att gå vidare med flytten.

– Vi kan helt enkelt inte få bygglov och på så sätt kan vi inte bygga en ny skola vid nuvarande lokalerna, säger Sara Fernlund.

Patrik kämpar för skolan

Patrik Andersson gick själv på skolan och har nu barn som går där. Han och flera andra föräldrar är missnöjda med kommunens beslut att flytta skolan. Han menar att det nekade bygglovet inte är tillräcklig grund för beslutet.

– Det är svepskäl för att skolan kan inte renoveras, säger han.

”Det är inte helt sant” – hör föräldern Patriks kritik om skolflytten och svaret från skolnämndens ordförande i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.