Fokus på språk och bäbisar

Publicerad

Som nybliven förälder kan det var bra att dela sina erfarenheter med andra. Och det är just det som föräldragrupperna ”Svenska med baby” fokuserar på, att mötas i föräldraskapet oavsett var man kommer i från eller vilket språk man talar.

Det var ovanligt ljudligt och livligt på biblioteket i Sätra igår. För barn och föräldrar från hela Gävle hade nämligen samlats för att träffas med den nya gruppen ”Svenska med baby”.

– Det är spännande med en ny mötesplats för föräldrar och med det svenska språket i fokus. Så det är roligt att komma hit och träffa nya människor, säger Aliaa Shareef som bor i Andersberg i Gävle och är mamma till lilla Meriam.

– I dag har vi lärt känna varandra lite. Det blir mycket prat om barn, skrattar Aliaa Shareef.

10 månader gamla Arvid och pappa Robert Sjöström från området Olsbacka i Gävle hade också hittat till Sätra.

– Jag tänker mig att Arvid ska få träffa lite andra barn och att jag får träffa andra föräldralediga mammor och pappor, säger Robert Sjöström.

Nystartad verksamhet

Svenska med baby är en ideell verksamhet som startades i Stockholm 2012. Det handlar om att skapa nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden, och med ursprung från hela världen. Sureka Jayawardena är initiativtagare till träffarna i Gävle, som också är de första utanför Stockholmsområdet.

– Det är inte så lätt att komma utanför sina vanliga sociala nätverk, så det här underlättar för det. Men det som också är viktigt med ”Svenska med baby” är att man ska känna sig bekväm och komma hit oavsett hur bra eller hur lite svenska man kan. Man är alltid välkommen. En av grejerna vi gör här är ju att träna svenska, säger Sureka Jayawardena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer