Följ med de ukrainska flyktingbarnen när de går i svensk skola i Falun

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska barn som flytt till Sverige från Ukraina med sina mammor har rätt till skolgång. På Västra skolan i Falun går nu flera ukrainska barn och vi har träffat några av dem under en skoldag.

Centrum för flerspråkighet är första kontakten med svenska skolan för barn från andra länder. Där ska de bland annat lära sig tillräckligt mycket svenska för att kunna börja i en vanlig skola sedan, i närheten där de bor.

– Det är mycket mer repetition i skolan här än i Ukraina. I Ukraina var det nya uppgifter hela tiden. Och så är det mindre läxor här, säger Misja Gerasjenko.

Dalarna och kriget i Ukraina

Pluggar även på distans

Men barnen går inte bara i svensk skola. På eftermiddagen när de kommit hem loggar de in i mobilen och är med i den ukrainska distansskola som byggdes upp redan under pandemitiden.

– Där får vi lektioner i ukrainska. Det är läxor där var tredje dag, säger Artem Romanikov som tycker att det kan vara lite knepigt att hänga med där för ibland är förbindelsen hackig.

I klippet: Följ med in i klassrummet, hör hur barnen håller kontakt med sina kompisar i hemlandet och vad de tänker om situationen för kompisarna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet