Foto: arkivbild Lisa Linder Lindberg/SVT

Folkhälsomyndigheten ändrar vaccinstart för 12-15-åringar efter möte med regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ändrade förra veckan startdatum för vaccination av barn mellan 12 och 15 år efter möte med regionerna. Region Dalarna var med och drev beslutet.

– Vi vill komma igång, säger Olof Ehrs.

Folkhälsomyndigheten gick först ut med information om att vaccination av 12-15-åringar skulle påbörjas efter höstlovet. I fredags ändrade myndigheten detta efter en dialog med regionerna. Vaccinationer kan nu påbörjas vecka 41.

– Det är vår målsättning, vi jobbar hårt på det nu.

Arbetet drivs i samarbete med kommunerna och elevhälsan. Ett informationsbrev om vikten att vaccinera sig kommer att skickas ut tillsammans med en samtyckesblankett och hälsodeklaration.

– Vi ska skicka ut det så fort som möjligt, säger Olof Ehrs.

Varför vill ni sätta igång så snart?

– Det är för det enskilda barnets bästa och för att minska smittspridningen, Folkhälsomyndigheten har tittat på det här och internationellt så har det utretts länge. Sverige är inte först att vaccinera 12-15-åringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer