Folkmordsåtalad Gävlebo krävs på skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Tjugoen överlevande offer kräver stora skadestånd av den 54-årige Gävlebo som åtalats för folkmord i Rwanda.

Men inga skadestånd kommer att betalas ut, oavsett hur den pågående rättegången slutar, enligt Dagens Nyheter.

Orsaken är att offren saknar anknytning till Sverige och att den åtalade mannen inte har några utmätningsbara tillgångar.

Folkmordsrättegång

Gävlebon är den första någonsin i Sverige som åtalats för folkmord. Under rättegången i Stockholms Tingsrätt – som startade i november och avslutas nu i maj – nekar till anklagelserna.

Anklagelserna är de grövsta som tagits upp i svensk domstol: Mannen ska ha ägnat sig åt rekrytering och ha varit lokalt befäl under folkmordet i Rwanda 1994, Han misstänks för medverkan i fyra massakrer med totalt tiotusentals dödsoffer. 54-åringen sköt enligt vittnen med automatvapen rakt in i folkmassor.

Mannen kom till Sverige sedan hans hustru fått asyl här. 2008 blev han svensk medborgare och det är därför som rättegången hålls i Stockholm.

Omkring 800 000 människor dödades i folkmordet. Ultranationalister från hutufolket låg bakom försöket att utrota minoriteten tutsier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsrättegång

Mer i ämnet