Foto: Scanpix

Folkmordsåtalad hävdar sin oskuld

Uppdaterad
Publicerad

Fram till nu har han inte fått yttra sig i rätten. Idag nekade den Gävlebo som är den första någonsin i Sverige som åtalats för folkmord till anklagelserna i Stockholms tingsrätt.

– Jag är lyckligt lottad i dag för att jag i Stockholms tingsrätt får möjligheten att försvara mig mot alla anklagelser och påståenden som man har framfört mot mig, sade den 54-årige svensken med rwandisk bakgrund när han fick ordet under rättegången på tisdagen.

För dagen iförd vit slipslös skjorta och grå kostym, log och gestikulerade den lite runde, kortväxte mannen när han självsäkert gav sin version.

Folkmordsrättegång

– Jag var inte på brottsplatserna såsom de har formulerats av åklagarkammaren.

Anklagelserna är de grövsta som tagits upp i svensk domstol: rekrytering till och lokalt befäl under folkmordet i Rwanda 1994, medverkan i fyra massakrer med totalt tiotusentals dödsoffer. 54-åringen sköt enligt vittnen med automatvapen rakt in i folkmassor.

Flera utpekanden

– En rad vittnen pekar ut honom i flera sammanhang som är mycket graverande för honom, sade åklagare Magnus Elwing till TT.

Det rör sig om överlevande som sett anhöriga dödas och dömda mördare som ska ha haft 54-åringen som befäl.

Den åtalade berättade vältaligt på engelska sin livshistoria. Inte utan stolthet redogjorde han för internationella akademiska meriter och uppdrag för internationella hjälporganisationer och FN.

På åklagarens frågor om vad han ansåg om politiskt känsliga skeden och stridande parter, svarade mannen, som är från Rwandas majoritetsfolk hutu:

– Jag är emot allt dödande i Rwanda. Minoriteter måste få skydd.

Pappan dödad

Mannen kom till Sverige sedan frun fått asyl här. 2008 blev han svensk medborgare. Därför hålls rättegången här.

Omkring 800 000 människor dödades i folkmordet. Ultranationalister från hutufolket låg bakom försöket att utrota minoriteten tutsi.

54-åringen sade att hans familj också drabbades av oroligheterna. En syster, en svåger och fadern dödades.

– Min pappa dödades för att det antogs att han gömde tutsier, sade mannen.

Jätterättegången började i november och ska pågå till maj. Delar av den har hållits i Rwanda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsrättegång

Mer i ämnet