Foto: Scanpix

Folkmordsrättegång avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Hur trovärdiga är 19 år gamla utpekanden från ett kaotiskt folkmord?

Det är kärnfrågan när det nu ska avgöras om en 54-åring är skyldig till det grövsta brott som prövats i svensk domstol.

I avslutningsfasen på den halvårslånga rättegången i Stockholms tingsrätt, försvarets plädering, ifrågasattes vittnena. De som pekat ut den åtalade Gävlebon känner honom inte tillräckligt väl, och de som gör det har inte pekat ut honom vid brottsplatserna, hävdade advokaten Tomas Nilsson.

Nilsson påpekar också att situationen i Rwanda 1994 under folkmordet var minst sagt kaotisk. Att långt i efterhand veta vem som befann sig var och när är inte lätt.

Folkmordsrättegång

Bokstavligt inferno

Bland annat ska vittnen ha hört den åtalades namn ropas under en massaker i en kyrka, där han påstås ha anfört en mobb.

– Angreppet på kyrkan var ett bokstavligt inferno med ett stort antal skräckslagna människor och ett stort antal angripare, sade Nilsson och ifrågasatte möjligheten att ”korrekt uppfatta ett namn bland de här skriken och jämmervrålen”.

Andra vittnen minns fel på bland annat datum.

– Jag har väldigt svårt att se att domstolen kommer fram till någonting annat än en frikännande dom, sade Nilsson.

Kan inte glömma

Åklagarsidan yrkar å sin sida på livstids fängelse och sätter betydligt större tilltro till de dryga 20-talet utsagor som åtalet vilar på. Att man inte minns exakta datum och andra perifera uppgifter är en sak, men trauman minns man, anser åklagare Magnus Elving.

– Problemet är att man inte kan glömma. Det man kommer ihåg är det som framkallar hotet, till exempel ett ansikte. Och är det en person som man känner igen sedan tidigare och som man ser mörda anhöriga eller vänner, då minns man det, säger Elving.

Den åtalade tillhör Rwandas majoritetsfolk hutu men har svenskt medborgarskap, vilket förklarar att rättegången hålls i Sverige. Han var enligt åtalet en lokal folkmordsledare som också sköt rakt in i folkmassor när minoriteten tutsi skulle förgöras under ledning av en extrem hutunationalistisk regim. Han påstås ha deltagit i massakrer på tiotusentals i västra Rwanda, men förnekar brott.

Dom faller först om en och halv månad, strax före midsommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsrättegång

Mer i ämnet