Folkmusiker slår tillbaka mot rasism

Publicerad

Folkmusik har blivit en symbol för högerextrema föreställningar om en nationellt avgränsad svensk kultur – men nu tar spelmän i Dalarna och Gävleborg strid mot detta.

– För mig är folkmusik en musik jag älskar och jag tycker inte det spelar någon roll varifrån den kommer, all folkmusik är ju invandrad överallt i hela världen, säger Malin Foxdal, lärare på Musikkonservatoriet i Falun.

Svensk folkmusik bygger idag på en mångfald av uttryck, med tydliga historiska rötter och med svenska såväl som internationella influenser. Genom åren har dock folkmusik och folkkultur runt om i världen nyttjats i olika politiska syften, för att visa nationell stolthet eller som propagandavapen.

Folkmusiker har fått nog

I Sverige syns idag trender av att högerextrema krafter utnyttjar folkmusiken som ett redskap för rasism och som en symbol för en ren svensk kultur. Men nu har ansvariga för några av Sveriges största spelmansstämmor fått nog.

– Det finns krafter som försöker ta vår kultur till sin och försöker  exkludera alla exotiska inslag som dom kan tyckas hitta i den. Vi spelar vår folkmusik för att den är inkludernade inte exkluderande och det är det vi ställer upp på här, säger Anders Bjernulf från Bingsjöstämman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer