”Flickans situation borde ha uppmärksammats långt innan hon själv tog beslutet att rymma”, säger Mia Schyberg, regionkoordinator mot människohandel. Foto: TT

Tvingade sin dotter att tigga – föräldrarna döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna tvingade sin dotter att tigga i två års tid. Flickan fick sitta utanför butiker från tidiga mornar till sena kvällar. Nu döms föräldrarna till fängelse i ett år och åtta månader.
– Det är en viktig dom och den första som kommer i det här slaget, säger experten Mia Schyberg.

I februari anmäldes en 15-årig flicka försvunnen i Borlänge och polisen inledde en förundersökning om människorov. Men det visade sig att flickan i själva verket fått hjälp att ta sig till en annan kommun där hon sökt upp socialtjänsten. Allt för att komma bort från sina föräldrar som tvingat henne att tigga.

Fängelse och utvisning

Nu döms föräldrarna för människohandel till fängelse i 1 år och 8 månader samt utvisning. De ska också betala ett skadestånd till sin dotter på 50 000 kronor.

– Det är en viktig dom och den första som kommer i det här slaget, när det gäller barn och tiggeri. Den visar på att det inte är okej att låta barn tigga på svenska gator, oavsett vilket land man kommer ifrån, säger Mia Schyberg, regionkoordinator mot människohandel och prostitution i region Bergslagen.

Suttit utanför affärer från morgon till kväll

I domen beskrivs det att brottsligheten pågått under lång tid då dottern varit mellan 13 och 15 år gammal. Hon har körts runt till affärer i bland annat Borlänge, Falun och Säter och tvingats tigga. Ofta har hon suttit från klockan 9 på morgonen till klockan 20 på kvällen.

– Det är bra att det kommer en dom nu men det finns inga vinnare i det här. Det skulle inte ha behövt gå så långt att flickan själv tvingades att söka skydd. Det är viktigt för alla inklusive socialtjänst och allmänhet att vi måste bli bättre på att uppmärksamma barn som utsätts för sådant här på våra gator, säger Mia Schyberg.

Pengarna gick till mat, kläder och lån

Flickan uppger att hon kom med sin familj till Sverige i mars-april 2016. Syftet med resan var enligt flickan att familjen skulle tigga. Inledningsvis fick hon tigga utanför en butik i Säter dit hennes pappa skjutsade henne. Senare blev affärer i Borlänge och Falun hennes arbetsplats. För pengarna hon tiggde ihop köpte familjen mat och kläder och sparade för att betala tillbaka lån de hade till olika personer.

Flickan beskriver det som att föräldrarna ska ha blivit arga på henne om hon inte fick ihop tillräckligt med pengar. En bra dag kunde hon komma hem med 300 kronor, en dålig stannade summan vid 50 kronor.

Såg inget slut på tiggandet

I februari i år bestämde sig flickan för att lämna tiggandet. Hon gjorde det för att hon ville skaffa bil, körkort och jobb och sedan kunna hjälpa sin familj. Hon hade tiggt i två år, såg inget slut på det, och hoppades också kunna undvika en framtid då hennes eventuella barn också satt och tiggde.

Har börjat skolan

Nu bor flickan i ett boende som socialtjänsten placerat henne i. Enligt Mia Schyberg har hon det bra, går i skolan och har skaffat sig ett par vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer