Foto: Scanpix

Förde bort barnet till Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från Hälsingland förde bort sin då fyraårige son till Tunisien utan moderns medgivande.

Mannen vistades i Tunisien med sonen i hela åtta månader innan de kom tillbaka till Sverige igen. Under den tiden hade han förlorat sin del av vårdnaden om sonen och modern fick ensam vårdnad.

Mannen åtalas nu för grov egenmäktighet med barn, sedan han fört sonen till Tunisien utan moderns medgivande. Enligt åtalet har mannen – utan att ha rätt till det – undanhållit och skiljt barnet från mamman. Pojken hölls även kvar i Tunisien i närmare fem månader efter att mamman fått ensam vårdnad om pojken.

Åklagaren konstaterar i sin stämningsansökan till Hudiksvalls Tingsrätt att brottet som mannen gjort sig skyldig till är grovt med tanke på att sonen – mot moderns vilja – tvingats att vistas i främmande miljö och på främmande ort under lång tid. Mannen sitter för närvarande häktad för brottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.