Så fiskar bedragarna fram ditt bank-id

Uppdaterad
Publicerad

I region Bergslagen har det skett nästan en fördubbling av anmälda datorbedrägerier de senaste tolv månaderna. Totalt har över 18 700 anmälningar om olika typer av datorbedrägerier kommit in. 

Det är inte bara i region Bergslagen det ser ut så här. Antalet datorbedrägerier har ökat explosionsartat i hela landet senaste åren. Förra året anmäldes runt 100 000 datorbedrägerier i Sverige enligt Brottsförebyggande rådets statistik. 2014 anmäldes inte ens hälften så många.  De vanligaste datorbedrägerierna är kortbedrägerier.

Voice fishing

Ett av datorbedrägerierna som många drabbats av kallas vishing – från voice fishing. En person som fiskar efter bank-id och bankkoder.

Bedragaren ringer upp människor från ett fejkat telefonnummer som ser ut att komma från deras bank, och förmår dem att logga in med hjälp av sitt mobila bank-id, eller med sin bankdosa. När offret gör det sitter bedragaren beredd med en inloggning till bankens hemsida, vilket gör att det är hen som släpps in på kontot. På så vis kan de göra vilka överföringar de vill. 

Använd inte bank-id

– Man ska absolut inte använda sitt bank-id eller sin bankdosa om nån ringer upp och ber en göra det, säger Tomas Gullberg, civil utredare hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.