Arkivbild. Nästa år planeras byggstart av asfaltsbanan på Lugnet. Foto: SVT

Förening i Falun får miljonstöd till rullskidbana på Lugnet

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Svenska Skidspelen i Falun får stöd från Arvsfonden med fem miljoner kronor för att anlägga en asfaltsbana vid Lugnets idrottsområde.

– Runt om i Sverige finns det många goda idéer men oftast saknas pengar, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden i ett pressmeddelande.

Syftet med projektet, som heter ”Alla på rull”, är att ge barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning en trygg miljö för rullskidåkning, inlines, cykel, rullstol och annan parasport.

– Projektet är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Fyra kilometer lång bana

Föreningen kommer med sina tolv medlemsföreningar att anlägga en fyra kilometer lång asfaltsbana med tillhörande teknikyta vid Lugnets idrottsområde.

Den nya anläggningen möjliggör träning i en säkrare och mer anpassad miljö, jämfört med att vara ute på trafikfarliga bilvägar eller cykelbanor för allmänheten.

”Några pusselbitar kvar”

Anläggningen kommer att användas för organiserad träning, utbildning, årliga träningsläger samt spontan och enskild träning.

– Det är helt fantastiskt att Arvsfonden vill vara med och möjliggöra denna satsning. Den kommer både komplettera och möjliggöra nya aktiviteter för föreningar som bedriver verksamhet på rull, säger Mathias Bergqvist från Föreningen Svenska Skidspelen och fortsätter:

– Vi har några pusselbitar kvar att lösa innan vi kan sätta spaden i backen. Men målet ligger fast att starta byggnationen under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.