Christer Holmgren, styrelseordförande

Förhandlingar avslutade gällande Brickagruvan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen avslutades förhandlingen om miljötillståndet för en vanadin-gruva vid byn Bricka i Bjuråker, Hudiksvalls kommun. Gruvbolaget svarade på den kritik som kommit mot planerna.

Länsstyrelsen, kommunen och boende i närheten har varit oroliga för vad som kan hända med vattenmiljön nedanför gruvan och har menat att bolaget inte tillräckligt visat att utsläpp inte kommer ske.

– Jag tycker att vi har visat att vi kan bedriva en verksamhet här i Bricka som inte har någon negativ inverkan på miljön, säger styrelseordförande Christer Holmgren.

Gruvan är planerad så att blandningen av sand och vatten som blir över efter anrikningen ska förvaras i ett enormt magasin. Gruvan beräknas vara i drift i 18 år innan fyndigheten är slut och flera åhörare undrade vad bolagets åtagande efter den perioden kommer att bli.

– Det sker ingen vittring efter avslutad verksamhet. När vattnet är borta och sandmagasinet är övertäckt så sker inget mer utsläpp i vatten på lång sikt, försäkrar Christer Holmgren.

Det är nu upp till Mark- och miljödomstolen att fatta beslut, ett beslut som väntas komma i februari. Men beslutet kan komma att överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer