Tin Gumuns Foto: SVT

Trots striden med Skatteverket – Tin är i fäboden igen

Uppdaterad
Publicerad

Tin Gumuns går nu åter in i sin sommarroll som fäbodbrukare. Kampen för att slippa kravet på digitalt kassaregister vid fäboden som saknar el pågår fortfarande. I sommar blir hon därför skattesmitare.

Tin Gumuns väntar i dagsläget på beslut från kammarrätten om sin senaste överklagan.

– Jag hoppas skatteverket håller sig i sin grotta och att kammarrättens dom kommer efter sommaren så jag kan få lite lugn och ro på fäboden, jag får väl förlika mig med att jag är en skattesmitare den här sommaren, säger Tin Gumuns.

Tin Gumuns har under flera år kämpat för att kunna fortsätta med fäbodverksamheten på Karl-Tövåsens fäbod i närheten av Vikarbyn. Orsaken är Skatteverkets krav på kassaregister, som infördes 2014.

Kräver digitalt kassaregister

SVT Nyheter Dalarna har tidigare berättat om hur Gumuns tog upp kampen mot Skatteverket efter att de krävt att det införs ett digitalt kassaregister på fäboden. Fäbodmiljön saknar elnät och det finns väldigt begränsad täckning för att använda mobilnätet.

Det går att ansöka om undantag från reglerna, vilket Tin gjort, men det har hon fått avslag på, två gånger om. Först hos Skatteverket, sedan hos Förvaltningsrätten. Skatteverket ansåg att begränsningarna på fäbodvallen inte var tillräckliga utan att ha gjort något besök.

– Det finns tekniska lösningar som skulle kunna funka i den miljön, sade Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket vid en intervju 2015.

Gick upp till fäboden

Nu väntar alltså Tin Gumuns på att beslut ska tas om överklagan till kammarrätten. Men först ska hon njuta av tiden som fäbodbrukare. I helgen gick hon tillsammans med många andra upp med djuren till fäboden som man gjorde förr.

– Det här älskar jag. Det är underbart att få se djuren beta i skogen och att få umgås med folk i en miljö som är unik, säger fäbodbrukaren Tin Gumuns.

– Jag går med för att jag älskar den svenska landsbygden och att det är en tradition, säger Jon Andri Zogg från Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.