Förnuft och känsla i Avesta

Publicerad

Sexton konstnärer från sex olika länder

Avesta Art drar igång sommarens utställning till helgen 26-27 maj. Årets tema är förnuft och känsla.

Det är elfte gången som den gamla järnbrukshyttan, Verket, i Avesta fylls av en mängd spännande konstverk. Sexton konstnärer från sex olika länder finns på plats för att ställa ut och en av dem är göteborgskillen Johnny Boy Eriksson som under en månads tid gjort en installation helt i tejp.

-Första gången jag började med tejp var när jag skulle limma ihop kartonger och bygga ett ägg. Limmet släppte hela tiden, så jag drog tejp runt hela ägget. Då tänkte jag: 'Det blev snyggt det här. Schysst yta! När jag tar i tejp pirrar det till i min kropp.'

”Skuggor flög runt mig”

Alla möjliga sorters konst finns att beskåda i den gamla industrilokalen, allt från enorma installationer till mindre målningar.

-Vi vill ju visa konstnärer som passar i den här miljön, säger Caroline Gustafsson, konstvetare. Konst och miljö speglar varandra.

-Lokalen är speciell, cool alltså. Jag har jobbat här på nätterna, och det är lite spöklikt. Som inatt kändes det som att skuggor flög runt mig överallt, säger Johnny Boy Eriksson.

-Det är helt annorlunda att jobba här. Det ger mig positiv energi, säger konstnären Guangjuan Zhang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.