Foto: Scanpix/arkiv

Förnyad Ekström siktar på toppen

Uppdaterad
Publicerad

Ny racingingenjör, nytt träningsupplägg och ny stallkompis – det ska göra DTM-föraren Mattias Ekström till en vinnare igen.

– Nu är det kul att gå till jobbet, säger han.

I fjol var Ekström med och tog fram Audis nya bil. Men ingen förstod hans önskemål om att få bilen att ”svänga över framdäcken” i stället för bakdäcken – och Ekström slutade som frustrerad sexa i DTM-serien.

– Det är nog min sämsta säsong känslomässigt. Det var inte kul att gå till jobbet för vi hittade inte felet, säger Ekström i en intervju med TT i samband med en medieträff i Stockholm på onsdagen.

De heter Florian Modlinger, Elson Kabashi och Jamie Green – personerna som nu har fått Ekström på gott humör och gett honom en tro på en bra säsong på racingbanorna.

Skrattade hela dagarna

Modlinger är ingenjören som kom från BMW och som förstod direkt hur Ekström ville ha bilen.

– Lättnad är det ord som bäst beskriver vad jag kände när han kom. Jag har aldrig spenderat så mycket tid med familjen och med träningen som i vinter – för jag behöver inte hålla på att tjata om bilen. Florian förstår på en gång. Under de senaste testerna nere i Portugal satt jag bara och skrattade de sista dagarna, jag hade så kul.

– Vi har lyckats bygga känslan som jag letat efter.

Kabashi är den tidigare karatevärldsmästaren som tränar Ekström.

– Det första han sade var att cykling, löpning och skidåkning inte har något med bilkörning att göra utan att jag behöver bygga muskler som jag använder i händer och ben, förbättra reflexerna och träna ögonen.

Så nu tränar Ekström bland annat boxning och karate.

– Och jag som aldrig slagit någon i hela mitt liv. Men han är så snabb så jag träffar honom inte så ofta. Träningen för ögonen har gett resultat. Jag blir inte lika trött mentalt – tidigare trodde jag att det var koncentrationen som sviktade.

Roligast att vara först

Jamie Green är den nye stallkompisen, en av Ekströms ärkerivaler, som han rekommenderade att komma till Audi.

– Jag ville ha en teamkompis som liksom jag vill köra bil med framdäcken. Så det känns väldigt positivt. Nu kan bilen bli mer utvecklad som vi vill.

Det finns flera mål för den 34-årige dalkarlens 13:e säsong i DTM.

– Mål ett är att vinna mästerskapet, mål två att vinna många tävlingar och mål tre att komma ofta på prispallen. Om jag inte lyckas med något av dem vill jag vara bäst i Audi.

– Men det är bara ett mål som jag skulle jubla över och det är att vinna tävlingar. Att vara först över mållinjen är det som är roligast.

Mattias Ekström

Född: 14 juli 1978 i Falun.

Bor: Salenstein i Schweiz.

Familj: Sambon Heidi, sonen Mats, 2 år, och dottern Hanna, åtta veckor.

Stall: ABT Sportsline.

Meriter: Mästare i DTM 2004 och 2007, tvåa 2005 och 2011, trea 2002 och 2008. Tre vinster i Race of Champions: 2006, 2007 och 2009. Totalvinnare av STCC 1999. Utnämnd till ”Rookie of the year” 1997.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.