Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyraårige Aaron kan inte åka med i den specialanpassade bilen – rätt stol saknas efter Försäkringskassans miss. Foto: Anders Hansson/SVT

Försäkringskassans miss: Anpassade bil för 4-årige Aaron – glömde stolen

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år efter ansökan om att anpassa bilen för sin funktionsnedsatte son skulle familjens splitternya van vara klar att hämtas ut från anpassningsverkstaden i Hedemora. Men resultatet blev ett antiklimax. På hissen som ska lyfta in pojken i bilen gick det inte att montera någon bilbarnstol. Försäkringskassan hade missat att bevilja ett säte ovanpå lyften.

– Vi har väntat väldigt länge på den här bilen och när vi nu skulle hämta den så saknas det kanske allra viktigaste. Vi hade tagit med oss bilbarnsstolen – men det finns inget att fästa den i, säger pappa Kim Kociach. 

För att underlätta för den som behöver en specialanpassad bil finns stöd att söka hos Försäkringskassan. Det gjorde familjen Kociach i Gävle redan i januari 2021. Men själva sätet saknades i det beslut som Försäkringskassan skickade till anpassningsverkstaden. Det hade Försäkringskassan missat trots att Trafikverket, som bistår med teknisk sakkunskap på området, tydligt angett att det även ska finnas ett bilsäte.

Gör hela bilen oanvändbar

Den godkända specialstolen som behövs kostar drygt 12 000 kronor och är krocktestad tillsammans med lyften. Utan stolen kommer bilen inte att gå igenom besiktningen, och hela anpassningen i övrigt blir meningslös.

Vad ska ni göra nu? 

– Vi får kämpa vidare. Att köpa en sådan stol själva har vi inte råd med, säger Kim Kociach som redan har fått lägga flera hundra tusen på att skaffa en ny och större bil där lyften ryms.

Tid och pengar utan resultat

Totalt har Försäkringskassan bidragit med över 200 000 kronor till inköp och anpassning av bilen. Ärendet har utretts av dem i ett och ett halvt år. Trots det kan Aaron alltså inte åka med i bilen så som den levererades och trots att anpassningsföretaget i Hedemora har utfört precis vad Försäkringskassan har beslutat. 

– Det har blivit fel och det kommer vi att rätta nu när familjen sett hur anpassningen blev, säger Claudia Magnusson som är chef på Försäkringskassans avdelning för bilstöd. 

I klippet: Se lyften som bara har ett underrede och träffa pappa Kim och sonen Aaron när de ska hämta ut bilen som inte funkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.