”Kan vi förändra barns inställning till idrott” – Det här ska forskarna titta på i studien Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mindre bråk och bättre studieresultat? Forskare undersöker effekt av rastaktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Den stora rörelsesatsningen i Dalarna skapar intresse i forskarvärlden. Och nu ska bland andra personal från Högskolan Dalarna studera det.

– Vi ska dels titta på själva processen, hur skolor kan stöttas för att få barn att röra sig mer. Men också om satsningen får de effekter som man hoppas på, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap och som leder forskningsstudien.

I dagsläget har forskningsstudien finansiering för två år men förhoppningen är att man ska kunna hålla på i ett decennium.

Högskolan Dalarna

– I vår första fas har vi börjat titta på barns inställning till fysisk aktivitet och idrott.

Många skolor ger ett bra underlag

Rörelsesatsningen pågår även i andra län förutom Dalarna, men forskarna har valt att studera skolor i Dalarna då det är så många skolor som är med i projektet här – 90 stycken.

– På så sätt får vi ett stort material med skolor av olika storlek, karaktär och i olika områden. Om då satsningen visar sig fungera bra så kan man sen applicera det arbetssättet på skolor i hela landet eller se vad som eventuellt behöver justeras för att det ska bli bra, säger Michail Tonkonogi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet