Forskare vill plantera in vildren

Publicerad

LÄNET Vildrenen hör hemma i Gävleborg och södra Dalarnas skogar. Nu vill en ekolog plantera ut den urnordiska rasen.

En ekolog vid Umeå Universitet har studerat renen och vill att den ska kunna ströva fritt i Gävleborgs och (södra) Dalarnas skogar. Det skulle både människor och djur skulle vinna på menar han.

Det handlar om skogsvildrenenm, en skogslevande och något större släkting till den vanliga tama fjällrenen som hålls av samerna.

I Sverige utrotades alla vilda renar på 1800-talet. Enligt Stig-Olof Holm finns det nu så att säga en lucka i naturen som skogsvildrenen kan fylla. När andra hjortdjur betar bland annat buskar är skogsvildrenens favoritföda lavar outnyttjad. Ett hjortdjur till i skogen skulle kanske t o m kunna bidra till att minska människornas problem med rovdjuren.
– En fullstor vildren är 20-30 centimeter högre än vanlig tamren och väger 70-80 kilo mer , berättar Krister Karlsson på Järvzoo där några vildrenar finns bakom hägn.

Stig-Olof Holm pekar ut Gävleborg och södra Dalarna som lämpliga områden för återinplantering. Här riskeras inga problem med samernas tamrenar och dessutom är de stora skogarna skogsvildrenens naturliga miljö. När skogsvildrenen fortfarande fanns i Sverige var den spridd ända ner till Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer