Hör professorn László Tabárs vädjan: ”Jag har ett viktigt meddelande till kvinnorna” Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Så minskar dödligheten efter scanning av bröst

Uppdaterad
Publicerad

De kvinnor som går regelbundet på mammografiundersökningar löper 60 procent lägre risk att dö i bröstcancer. Det slår professor László Tabár fast efter en stor studie på kvinnor i Dalarna.

– Vinsterna med mammografi är många, upptäcker man bröstcancer tidigt blir behandlingen mycket mindre aggressiv och kvinnan besparas många års lidande och hennes chanser att överleva ökar och det blir billigare för samhället, säger László Tabár professor i radiologi och tidigare medicinskt ansvarig för mammografiavdelningen på Falu lasarett.

58-års studie

Studien som de senaste rönen baseras på omfattar över 50 000 kvinnor i Dalarna som mellan 1977 och 2015 deltagit eller valt bort att delta i mammografiscreening. Det vill säga regelbundna undersökningar med mammografi. Som en extra jämförelse har man dessutom lagt till statistik från 1958-1976, innan mammografi infördes. Sammanlagt en studie över 58 år.

Lägre risk

– Vår studie visar att de som deltar i screeningprogrammet när de får sin bröstcancerdiagnos löper 60 procents lägre risk att dö tio år efter diagnos, säger László Tabár.

Kritiker av mammografiscreening menar dock att kvinnor riskerar att överdiagnostiseras, alltså att ofarliga tumörer behandlas i onödan och att antalet räddade liv är överdrivet.

– De rönen bygger på en felaktig statistisk metod, säger László Tabár som avvisar kritiken.

Han menar att kritikernas argument baseras på uppföljningar efter 10-15 år medan Tabár och hans internationella forskarkollegor ser ett helt annat resultat när man nu analyserat data från 58 år.

Mammografi i Dalarna

• Omkring 37000 kvinnor kallas varje år

• Kvinnor mellan 40 och 54 år kallas med 18 månaders mellanrum

• Kvinnor mellan 55 och 74 kallas vartannat år

• 82 procent kommer till undersökningen

• 230 kvinnor får årligen diagnosen bröstcancer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.