Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kartan visar var det är tänkt att det nya Dalregementet ska byggas. I klippet hör du regementschefen motivera varför valet föll på just Myran och mer om hur byggplanerna ser ut. Foto: Anders Hansson /SVT

Förslaget: Här ska nya Dalregementet byggas

Uppdaterad
Publicerad

På Myran i Falun, mellan gamla och nya Svärdsjövägen, väntas det nya Dalregementet byggas. Det berättade regementschefen Ronny Modigs på en presskonferens under onsdagen.

Förutom Myran fanns två ytterligare placeringar med i diskussionerna: Högbo och Jämmerdalen. Båda de alternativen ratades dock mycket på grund av att områdena är väldigt kuperade och det skulle öka kostnaderna för att bygga där.

– Det här är en bra och central placering med möjligheter att expandera, sa Ronny Modigs och poängterade att även om det kommer bli stängsel runt regementet så ska friluftsområdena som ligger i anslutning vara så tillgängliga som möjligt för allmänheten.

Förhoppningen är att Dalregementet ska vara i full drift på det nya området i slutet av 2020-talet.

– Först ska vi börja med upphandlings- och detaljplanprocessen och det är oklart hur långt tid det tar, sa Jan-Olov Hedqvist, chef för region Mitt vid Fortifikationsverket.

Klart är ändå att det blir en kostnad på flera hundra miljoner kronor.

I klippet hör du regementschefen motivera varför valet föll på just Myran och mer om hur byggplanerna ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet