Planerna pausas eftersom att den enda tillfartsvägen till brandområdet i nuläget måste prioriteras för personalen. Foto: SVT

Försök att stoppa branden med snö pausas

Publicerad

Räddningstjänsten meddelade på tisdagen att planerna om att lägga ut snö vid begränsningslinjerna för att hindra brandens spridning pausas för tillfället. Anledningen är att det bara finns en väg in i brandområdet och den måste i nuläget prioriteras för personalen.

– Problematiken är att vi bara har en väg in i området som är säkrad och minröjd. Skulle vi skicka in lastbilar med snö på den vägen kan vi hindra framkomligheten. Har vi bara en väg in betyder det att vi bara har en väg ut också och det kan vi inte riskera ifall vi får någon situation där inne, säger räddningschef Johan Szymanski.

När testet kan genomföras kommer det ske i en liten skala inledningsvis. Om det fungerar bra kommer räddningstjänsten att försöka ta mindre mängder snö från flera olika leverantörer så att de inte dränerar någon enskild leverantör.

– Vi planerar fortfarande för var vi vill lägga ut snön, men det kräver att vi har lite bättre transportmöjligheter inne på vägnätet, säger Johan Szymanski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.