Foto: SVT Bodil Ljungberg

Första coronadödsfallet i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna meddelar att en coronasmittad man i 60-årsåldern i Dalarna har dött i sjukdomen.

– Det är en man i 60-årsåldern som successivt har blivit sämre. Han har under de sista dagarna intensivvårdats men avled under helgen, säger Erik Degerman, verksamhetschef infektionsvård.

Mannen har vårdats på infektionskliniken sedan den 13 mars och intensivvårdats sedan den 18 mars.

– Han hade ytterligare riskfaktorer också och det visar vikten av att vi följer riktlinjerna för att undvika smitta, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Enligt Anders Lindblom var det på måndagsmorgonen 25 smittade personer i Dalarna. Dödsfallet är det första i länet.

– Vi har en riktad provtagning nu och antalet konstaterade fall vi ser håller på att spela ut sin roll. Vi kan ju långt ifrån provta alla. Vi kan konstatera att vi har en samhällssmitta och att den är spridd i Dalarna från norr till söder. Vi  förväntar oss fler fall än vad vi har nu, säger Anders Lindblom och fortsätter:

– Vi ser att sjukdomen på andra håll haft ett accelererande förlopp. Den taktik Sverige har är att vi nu försöker se till att inte alla blir sjuka samtidigt.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lotta Olmarken Ingler säger att man nu ser över behovet av intensivvårdsplatser och arbetar för att kunna få fram så många som möjligt.

– Just nu har vi ingen brist på intensivvårdsplatser. Och vi jobbar för att det inte heller ska uppstå en brist längre fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet