Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Mannen har smittats i Dalarna ”- Regionen berättar mer om det första dödsfallet till följd av coronasmitta. Foto: Bodil Ljungberg SVT

Första coronadödsfallet i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna meddelar att en coronasmittad man i 60-årsåldern i Dalarna har dött i sjukdomen.

– Det är en man i 60-årsåldern som successivt har blivit sämre. Han har under de sista dagarna intensivvårdats men avled under helgen, säger Erik Degerman, verksamhetschef infektionsvård.

Mannen har vårdats på infektionskliniken sedan den 13 mars och intensivvårdats sedan den 18 mars.

– Han hade ytterligare riskfaktorer också och det visar vikten av att vi följer riktlinjerna för att undvika smitta, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Enligt Anders Lindblom var det på måndagsmorgonen 25 smittade personer i Dalarna. Dödsfallet är det första i länet.

– Vi har en riktad provtagning nu och antalet konstaterade fall vi ser håller på att spela ut sin roll. Vi kan ju långt ifrån provta alla. Vi kan konstatera att vi har en samhällssmitta och att den är spridd i Dalarna från norr till söder. Vi  förväntar oss fler fall än vad vi har nu, säger Anders Lindblom och fortsätter:

– Vi ser att sjukdomen på andra håll haft ett accelererande förlopp. Den taktik Sverige har är att vi nu försöker se till att inte alla blir sjuka samtidigt.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lotta Olmarken Ingler säger att man nu ser över behovet av intensivvårdsplatser och arbetar för att kunna få fram så många som möjligt.

– Just nu har vi ingen brist på intensivvårdsplatser. Och vi jobbar för att det inte heller ska uppstå en brist längre fram.

Direktrapport · Så påverkas Dalarna av coronaviruset • Hur berörs du?

Antal som avlidit oförändrat

Totalt har 22 coronasmittade patienter avlidit, rapporterar Region Dalarna på tisdagen.
Antalet konstaterade fall har ökat något, liksom antalet som är inskrivna på vårdavdelning. Antalet som avlidit och som vårdas på intensivvårdsavdelning är dock samma som under gårdagen.
Region Dalarna har nu ett centralt lager av skyddsmaterial. Alla leveranser av skyddsmaterial ska gå till det centrala lagret för att sedan fördelas ut i verksamheten där behovet är störst. 
– Vi fördelar materiel enligt smittskyddsavdelningens riktlinjer till de verksamheter som har störst behov, det vill säga störst risk i arbetet med infekterade patienter, säger chefläkare Helena Hellström.
Folktandvården Dalarna har delat med sig av skyddsutrustning och regionen får även viss påfyllnad från Socialstyrelsens centrallager.

Läget i Dalarna

  • Antal konstaterade fall av covid-19: 210
  • Antal patienter inneliggande på vårdavdelning på Falu lasarett: 41
  • Antal patienter (utöver antal inneliggande på vårdavdelning) som får intensivvård: 15
  • Antal patienter med covid-19 som avlidit: 22
  • Antal inneliggande patienter med covid-19 som blivit utskrivna totalt: 33

Dalecarlia Cup flyttasFotbollsturneringen för barn och ungdomar Dalecarlia Cup i Borlänge flyttas nu till vecka 32 på grund av spridningen av coronaviruset. 

Målsättning har från början av Coronapandemin varit att hitta ett sätt att genomföra cupen, skriver IK Brage som är arrangörer i ett pressmedelande. Därför har man tagit ett beslut att flytta cupen till augusti.

Dalecarlia Cup firar i år 40 år och just nu är 579 lag anmälda till årets turnering som spelas i Borlänge och Leksand.

11.35
Det föds många kreativa tankar om hur man kan stötta varandra just nu. 
Orsa Besparingsskog vill hjälpa krisande företag och uppmanar företagen att komma med förslag på affärer.
- Vi vet inte vad det kan vara, vi är öppna för allt och hoppas på kreativa lösningar, säger Joakim Myhrman, skogsförvaltare på Orsa Besparingsskog.
Livsmedelsföretag, hälsocoacher, restauranger eller bilmek - vem som helst kan lämna in ett förslag. I länken från en företagarfrukost berättar Joakim mer om Orsa besparingsskog och räddningsaktionen:
 
21.34

Folkomröstning om vindkraft på Ripfjället skjuts upp

Det blir ingen folkomröstning om vindkraft på Ripfjället den 17 maj. På tisdagskvällen togs beslut vid ett extrainsatt kommunfullmäktige om att skjuta upp omröstningen.
15.38
Karolina Estman, verksamhetschef på Tiskens vårdcentral i Falun, berättar att efterfrågan på det mobila teamet är stor. Samtidigt söker färre vård på vårdcentralen. Nu omfördelas därför personal från vårdcentralen till det mobila teamet.
15.36
Boliden erbjuder anställda med vårdutbildning att ta tjänstledigt i upp till tre månader för att istället hjälpa till i vården under krisen. Erbjudandet gäller bland annat anställda i Garpenberg i Dalarna samt i Västerbotten och Norrbotten.
- Vi har en del anställda som tidigare jobbat i vården och kan det hjälpa till och stärka upp så vill vi bidra, säger Klas Nilsson, pressansvarig på Boliden.
Företaget kommer att täcka upp för ett eventuellt lönebortfall för de som väljer att göra en insats i vården. 
15.16
Även i Gagnefs kommun har man nu konstaterat coronasmitta på ett äldreboende.
Det rör sig om ett särskilt boende i Djurås, och omsorgstagare, personal och lokaler hanteras nu i enlighet med smittskyddsrutiner.
Generellt tillämpas riktlinjer som innebär att personer kommer att isoleras i sina rum och stanna där tills symtomen avklingat. Vårdpersonal ska också följa rutiner beträffande skyddsutrustning.
14.46
Nu öppnar Smedjebackens kommun en stödlinje för äldre. Kommunen vill minska ensamhet och oro. Linjen kommer att vara bemannad mellan 9:00 och 12:00 på vardagar. Du kan läsa mer om telefonnummer och vilka som kommer att svara på samtalen här:   https://www.smedjebacken.se/arkiv/nyhetsarkiv/senastenyttomcoronavirusetcovid19.5.10e72f38170f3ad31cc555ca.html

10.50
Hur får man tag på ansiktsskydd? Har försökt överallt, även på byggmarknad m.m. Inte ens sjukhuset kan hjälpa. Är man högrisk är det bra att kunna skydda sig lite i allafall. Om inte så ordna ett mönster att sy där man kan lirka in den täta sortens papper.
@Carina - Hej! Det råder brist på munskydd över hela landet. Flera regioner har nu gått samman för att köpa in till vården där behovet är som störst.
För enskilda personer rekommenderas i första hand att hålla avstånd till andra.
Här finns en intervju med en professor i klinisk bakteriologi som förklarar varför: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kan-munskydd-stoppa-corona
07.37
Ni rapporterar att jättemånga äldre och SÄBOn är drabbade. Kan ni också rapportera om det finns äldre som överlever och som blir friska??? Tänker att det skulle skapa lite hopp hos alla äldre som idag bor på drabbade SÄBOn och är superrädda. För jag antar att dödligheten inte är 100%??? Finns det även äldre som får milda symtom??
@Sofia - Hej, den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke var hos SVT igår och svarade bland annat på frågan om äldre kan få milda symptom. Hans svar: “Även äldre kan få det väldigt milt och ibland utan att de märker det.”. Du kan se hela intervjun här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kan-aven-aldre-personer-fa-milda-symptom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet