Bild på provtagning av coronavirus. Foto: Adam Ihse/TT

Första coronafallet i Dalarna – Nu införs besöksförbud på länets sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av coronavirus har bekräftats i Dalarna. Än så länge befaras ingen smittspridning i länet, men som en säkerhetsåtgärd införs nu bland annat besöksförbud på länets sjukhus.

En man i 60-årsåldern har konstaterats smittad med coronavirus och vistas i nuläget isolerad i sitt hem. Mannen som varit på semester i Italien uppvisade lindriga symtom under hemresan och provsvar som kom igår kväll visade att mannen drabbats av covid-19, vilket är namnet på den sjukdom som viruset orsakar. Mannen har daglig kontakt med smittskyddsläkare, och kommer att tas in på sjukhus om läget skulle förvärras.

– Så länge man kan vistas i sitt hem minskar man risken för smittspridning. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, men befarar ingen smittspridning i samhället just nu, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Region Dalarna under en presskonferens.

Ytterligare person sjuk

Han berättar också att ytterligare en person i mannens hushåll insjuknat och kommer att tas in för provtagning.

– I nuläget är det viktigt att tänka på att man ska vara hemma från jobbet ifall man uppvisar tecken på luftvägsinfektion. Det gäller framförallt de som arbetar med äldre personer.

Besöksförbud på sjukhus

Regionstyrelsens ordförande, Ulf Berg (M), säger att regionen vidtar en rad åtgärder, som bland annat innebär att man inför besöksförbud på länets sjukhus.

– Det kommer att finnas undantag och restriktioner, men vi vill inte ha in smittan på våra lasarett, där redan sjuka personer kan drabbas hårt. Vi ställer dessutom in alla möten och resor som inte är absolut nödvändiga. Även olika former av verksamhetsbesök ställs in.

– Det här är inte slutsatser vi dragit själva. Det här gör vi i dialog med andra och de nationella beslut som tas. Behöver vi gå upp i stabsläge så gör vi det, men i dagsläget följer vi den linjeorganisation som finns.

Har du vistats i ett område med smittspridning eller har varit nära någon med covid-19 och har symtom som hosta, feber eller andnöd – ring telefonnummer 1177. För allmänna frågor om covid-19 kan du ringa telefonnummer 113 13.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet