Förstagångsväljare: ”Politikerna säger samma saker”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag undrar vad jag ska rösta på – alla säger fina saker”. Så säger förstagångsväljaren Aboud Alkhalaf. Men vad är det då som skiljer sig åt mellan partierna?

För att få svar på den frågan har vi på SVT gjort en guide för att bena i några av de sakfrågor som skiljer partierna åt.

Vi har även tagit hjälp av valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson för att få fram vilka partier det är vanligast att väljarna tvekar mellan.

Det är:

1. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet

En fråga som skiljer partierna åt är vinster i välfärden. S och V lade visserligen ett gemensamt förslag om vinsttak, men efter att det röstades ned i riksdagen driver de nu olika linjer.

Partierna har även olika skattepolitik.

2. Moderaterna och Sverigedemokraterna

SD vill sänka gränsen för fri abort från nuvarande vecka 18 till vecka 12. Något sådant förslag finns inte hos Moderaterna.

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska lämna EU. Det är Moderaterna motståndare till.

3. Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Den största skillnaden mellan partierna är vinster i välfärden.

– MP vill visserligen skärpa reglerna kring vinstuttagen, men V vill gå längre, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Vänsterpartiet vill återförstatliga skolan och avskaffa friskolor, medan Miljöpartiet nöjer sig med ett ökat statligt ansvar.

4. Moderaterna och Liberalerna

Skolfrågan är en fråga där partierna driver olika linjer. Liberalerna vill förstatliga skolan, det vill inte Moderaterna. M vill visserligen öka den statliga styrningen och låta staten ta över ansvaret för dåliga skolor, men inte gå så långt som sin allianskamrat.

5. Moderaterna och Kristdemokraterna

Migrationspolitiken skiljer sig åt. Kristdemokraterna vill återinföra möjligheten till familjeåterförening och uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter, vilket Moderaterna säger klart nej till och i stället vill skärpa politiken ytterligare.

Här kan du läsa mer om vilka sakfrågor som skiljer partierna åt och vad de har gemensamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet