Hör Klara Blomdahl berätta mer om provtagningen med helikopter och varför det är viktigt att testa vattnet. Foto: Aleksandra Stålfors/Sofie Lind, SVT

Försurning minskar i Dalarnas sjöar – prover tas med hjälp av helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Sjöarna i Dalarna mår allt bättre. Det pekar vattenproverna på som länsstyrelsen tagit i flera decennier. Och nu påbörjas de årliga testerna – med hjälp av helikopter. 

– Det blir bättre. Det sura nedfallet har minskat från till exempel industrier och en återhämtning är på gång,

men det går lite långsamt så det är ett jobb vi kommer att fortsätta med för en överskådlig framtid. Det är en långsiktig verksamhet, säger Klara Blomdahl, miljöhandläggare på vattenenheten vid länsstyrelsen Dalarna.

Med helikopter så tas prover för runt 250 sjöar för att se över ph-värdet inför höstens kalkning; en metod som varit effektiv då den gör att proverna bara behöver tas under ett par dagar. De allra nordligaste sjöarna testas dock fortfarande för hand.

– Vi är ett ganska stort län med ganska mycket sjöar. Vår försurning är som en gradient genom länet där vi har

mest försurning ungefär i Malung-Sälen-trakten. Sen blir det succesivt bättre så det är väldigt lite neråt Avesta till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.